Symbolické platidlo Hlinený dukát funguje v Trnave dva roky. Jeho novú éru, počas ktorej ho charita posúva do ďalších troch miest, bude reprezentovať emotívny dizajn. Ústrednú postavu, človeka bez domova, ktorý hľadá svoju druhú tvár, stvárnil zamestnanec charity Igor Strýček.

príprava na fotenie

Človek, ktorý má dve tváre. Jedna odráža život na ulici. Špinavá pokožka, unavené oči, monokle po potýčke, vlasy, ktoré hrebeň nerozčesal veľmi dlhý čas. Tá druhá je spoločensky prijateľnejšia. Nosí ju učesaný, dobre vyzerajúci mladý muž. Koľko asi trvá takáto premena? Čím všetkým musí človek prejsť, aby sa znova obliekal do čistého oblečenia a kráčal do práce s upraveným účesom? Roky, desaťročie, a možno nikdy nepríde. V Igorovom prípade bola premena podstatne jednoduchšia. Postarala sa o ňu vizážistka Mária Behilová a stačila jej na to lepšia polhodina. Do tváre nášho kolegu svojimi štetcami a farbami primiešala únavu, vizitku pouličnej bitky, bolesť aj rezignáciu. Igorove, inak gaštanové vlasy, dostali šedivý vzhľad a našuchorenú hrivu napokon spevnil lak. Sveter mal priniesť výpovednú hodnotu o tom, že človek Igor bol v tesnom kontakte so zemou, chodníkom alebo lavičkou v parku. Poutierali sme ním preto vstupné schody do fotoateliéru a dielo napokon korunovali listami zo stromov. Aj s pouličným prachom ich autorka tohto článku nazbierala v mestskom parku, ktorý je častým útočiskom ľudí z okraja spoločnosti.

Aj v ďalších mestách

Kontrast týchto dvoch tvárí sme nevytvorili len tak, zo zábavy. Motív človeka bez domova, ktorý si k vlastnej tvári prikladá tú, po ktorej túži, bude po nasledujúce roky ústredným dizajnom projektu Hlinený dukát. Práve symbolické platidlo, ktoré verejnosť tak dobre prijala, môže pomôcť ľuďom v núdzi na ceste za ich životnou premenou. Po Trnave ho charita rozširuje do ďalších troch miest, Hlohovca, Piešťan a Nového Mesta nad Váhom. Aby projekt fungoval, musela tam nájsť nových podporovateľov, majiteľov stánkov s rýchlym občerstvením, v ktorých budú núdznym ľuďom vymieňať dukát za teplé jedlo. Symbolické platidlo zakúpi verejnosť v automatoch, ktoré sú ďalšou novinkou projektu. Vďaka nim budú môcť ľudia kúpiť Dukát na vyčlenených miestach kedykoľvek počas dňa, pretože budú voľne dostupné. Automaty charita umiestni vo všetkých mestách, kde projekt funguje. A práve na nich zbadá verejnosť prvýkrát dizajn s Igorom Strýčkom, človekom s dvoma tvárami.

Späť ku kampani

Pred objektív fotografa Matúša Koprdu sa Igor postavil so všetkou vážnosťou. Pózoval prirodzene, odhadol emócie a jeho stvárnenie tak nebolo prehnané, ale ani idealistické. Matúš Koprda mal na starosti aj postprodukciu a myšlienka, ktorá bola na začiatku, tak dostala reálnu podobu. Fotografovanie sa odohralo v ateliéri Glaf Lucie Grossmanovej. A aké mal počas fotenia pocity Igor Strýček? „Hlavnou mi bežala dokola tá istá myšlienka. Kam pôjdem dnes večer? Zžil som sa s tým človekom, ktorého stvárňujem a premýšľal som, kde strávi túto noc.“ Autorka idey verí, že aj vďaka kontrastu tvárí ľudia pochopia význam projektu Hlinený dukát – že platidlo z hliny je lepšou alternatívou k almužne, pretože zaň núdzny dostane za teplé jedlo a zároveň ho priviedie k sociálnemu pracovníkovi. Ten mu pomôže stúpiť na cestu za životnou premenou. Projekt trnavskej charity bude snáď motivujúci aj ľudí na ulici, ktorí čakajú na prvý impulz. Práve ten môže rozbúchať túžbu po dôstojnejšom živote.

kampaňová foto
foto: Matúš Koprda
Categories: Aktuality